Ябълков сладкиш на грил
Продукти (8 порции)
2 | кисели ябълки |
100 г | натрошени бадеми |
1 /2 връзка | босилек |
2 с.л. | бадемов тахан |
4 с.л. | кафява захар |
450 г | тесто, приготвено с мая |
50 г | масло |
1 | лимон |
Съвет
-
По желание, към ябълковата смес може да добавите малко канела и пакетче ванилия.
Приготвяне
- 1
Затворено барбекю предварително се загрява на 180° C на функция Индиректен грил. Ябълките се измиват, нарязват на четвъртини, почистват и нарязват на тънки филийки. Лимонът се изцежда, част от кората му се настъргва, а със сока се заливат парчетата ябълка. Бадемите се запичат в сух тиган до златисто.
- 2
Босилекът се измива, листенцата се събират и нарязват на едро. Заедно с бадемите, бадемовия тахан и кафявата захар се добавят към ябълките и всичко се разбърква.
- 3
Тестото се разточва и се намазва с половината от мекото масло. Върху него се разпределя ябълковата смес и се навива на руло, като сместа трябва да остане от вътре. Тава със свалящо се дъно (диаметър 24 см) се покрива с хартия за печене. Рулото се слага в нея така, че в средата да остане празно място.
- 4
Останалото масло се намазва върху рулото и се пече на затворено барбекю около 45 минути. По желание, топлият още сладкиш се поръсва с пудра захар. Сервира се с топка ванилов сладолед.