Ягоди с винен сос и сладолед
Продукти (4 порции)
800 г | пресни ягоди |
За винения сос:
1 ч.ч. | червено вино |
1 ч.ч. | захар |
1 /4 ч.л. | черен пипер на зърна |
За сладоледа:
1 ч.ч. | животинска сметана |
3 ч.ч. | кисело мляко |
1 /2 ч.ч. | мед |
1 ч.ч. | захар |
1 | шушулка ванилия |
Приготвяне
- 1
В касерола се загряват животинската сметана, медът и захарта, както и разрязаната надве шушулка ванилия, заедно с остърганите семенца.
- 2
Киселото мляко се разбива с телена бъркалка, за да няма бучки. Горещата сметана се налива малко по малко към него, шушулката ванилия се отстранява. Сместа се прехвърля в метален дълбок съд басан и се оставя във фризер за около 6 часа. Добре е да се разбърква периодично.
- 3
За винения сос в касерола се кипват виното, захарта и леко счуканият черен пипер. Оставят се на котлона, докато се редуцират до 1/4, около 30 – 40 минути. След това се охлажда.
- 4
Ягодите се нарязва надве, като дръжките не се отстраняват, подреждат се в чиния, поливат се с винения сос и се гарнират със сладоледа, сложен в отделна купичка.