Агнешко руло с печен сос, горски гъби и картофен крем
Продукти (3 порции)
1 | агнешки бут |
500 г | гъби |
2 средно големи | картофа |
200 мл | червено вино Брей! |
1 | глава лук |
2 | скилидки чесън |
1 | стрък целина |
моркова Брей! | |
1 връзка | мащерка |
1 връзка | магданоз |
дафинови листа | |
5 -6 | черен пипер на зърна |
1 с.л. | доматена паста |
20 мл | маслиново масло K-Classic |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Агнешкият бут се обезкостява и кокалите се отделят. Лукът, морковите, целината и чесънът се режат на едро. Кокалите и зеленчуците се слагат в тава и се смесват с доматената паста и зехтина. Осоляват се и се поръсват с черен пипер. Пекат се на максимална температура за 10-15 минути или до получаване на хубав загар.
- 2
През това време от обезкостеното месо се оформя правоъгълник с дебелина 1 см. Намазва се с масло, осолява се и се поръсва с черен пипер. Стръковете розмарин се подреждат по широчината на месото. Навива се на руло и се връзва с касапски канап. Пече се на 180°С за около час и половина.
- 3
Запечените кокали се изсипват от тавата заедно със зеленчуците в дълбока тенджера. Всичко от тавата се отмива с чиста вода и се добавя при кокалите. Това се прави, за да се запазят всички вкусове, които заедно със загара остават по тавата. Прави се вързоп от няколко стръка мащерка, магданоз и дафинови листа. Вързопчето се добавя при кокалите и тенджерата се допълва с хладка вода и вино. Готви се за около 2-3 часа, докато се получи гъст бульон.
- 4
Картофите, водата и солта се слагат в друга тенджера и се варят 20 минути или до готовност. Сварените картофи се обелват и се прекарват през едро сито. Към получената паста се добавят сол, масло и черен пипер, разбърква се и се оставя настрани.
- 5
Гъбите се почистват и се нарязват на едро. Сотират се в тиган с малко маслиново масло. Добавя се малко от бульона и се редуцира за 3-4 минути. Готовите гъби се оставят настрана.
- 6
Бульонът се прецежда и доредуцира за около 10 минути в тиган. След като е свален от котлона, се добавя бучка масло и се бърка до разтопяването му и получаването на сос с хубав гланц.
- 7
В чиния се слага от нарязаното руло, картофения крем, гъбите и се полива със соса.