Баварски крем с ягоди
Продукти (4 порции)
150 мл | прясно мляко |
1 пакетче | желатин |
3 | жълтъка |
60 г | захар |
1 пакетче | шушулка ванилия |
200 г | големи ягоди |
200 г | сладкарска сметана |
Приготвяне
- 1
Желатинът се накисва в 3–4 с. л. студена вода, а млякото се кипва.
- 2
Жълтъците се разбиват с 2 с. л. от захарта в подходяща метална купа с миксер. След това се налива горещото мляко при непрекъснато разбиване. Прибавя се ванилията. Купата се поставя в по-тесен съд с кипяща вода така, че да не достига дъното му, и сместа се разбива с телена бъркалка около 5–10 минути, докато се сгъсти.
- 3
Желатинът се затопля на водна баня до пълното му разтваряне и се прибавя към яйчната смес.
- 4
Почистените ягоди се пасират заедно с останалата захар.
- 5
Сметаната се разбива до пухкавост в суха купа. Ягодовото пюре внимателно се смесва с разбитата сметана и яйчната смес. Разбърква се добре и се излива в купички. Оставя се да престои в хладилник 3–4 часа. Украсява се с цели ягоди и се сервира.