Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Баклава

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (30 парчета)

2 пакета точени кори
200 г краве масло

За сиропа:

1 л вода
800 г захар
1 резен лимон

За плънката:

1 кг орехови ядки
2 ч.л. канела

Приготвяне

    1

Орехите за плънката се смилат или счукват надребно и се смесват с канелата и захарта.

    2

Маслото се разтопява и с 2 с. л. от него се намазва дъното на голяма тава. Поставя се първата кора и се поръсва с част от останалото масло. Върху нея се слага втора и отново се намазва с масло. Поръсва се от плънката така, че да не остава празно място. Ако има части от корите, които излизат извън тавата, се изрязват внимателно и се разпределят една до друга върху плънката. Така се подрежда цялата баклава, като трябва да се завърши с две кори и последната се намазва хубаво с масло.

    3

С остър нож се режат парчета във формата на малки ромбове. Баклавата се пече в предварително загрята до 150 градуса, докато покафенее. Оставя се да изстине.

    4

Захарта за сиропа се разтваря във водата и се вари заедно с лимона до пълното й стопяване.

    5

Лимонът се изважда и горещият сироп се сипва върху баклавата, като се разпределя равномерно. Оставя се на хладно място за около 13–14 часа, за да се напои добре.