Бананов кекс с ванилова глазура
Продукти (12 парчета)
60-70 г (+ за намазване) | краве маслo |
1 /2 ч.ч. | захар |
2 | яйца |
1 /2 кофичка | кисело мляко |
2 ч.ч. (+ за поръсване) | брашно |
1 ч.л. | сода за хляб |
2 | банана |
1 /2 ч.ч. | прясно мляко |
1 /2 ч.л. | сол |
1 пакетче | ванилия |
За глазурата
200 г | крема сирене |
2 с.л. | краве масло |
1 1/2 ч.ч. | пудра захар |
1 капсула | лимонова есенция |
1 пакетче | ванилия |
Приготвяне
- 1
Маслото и захарта се разбиват с телена бъркалка. Яйцата се разбиват в отделен съд, докато удвоят обема си. Содата се смесва с киселото мляко. Брашното се пресява и към него се добавя солта.
- 2
Постепенно и при непрекъснато бъркане към яйцата се сипва половината брашно, налива се половината кисело мляко и процедурата се повтаря, като се бърка непрекъснато. Трябва да се получи хомогенна смес.
- 3
Бананите се пюрират с прясното мляко, наливат се в брашнената смес и се разбърква добре. Добавят се смесените масло и захар и се ароматизира с ванилията.
- 4
Тестото се сипва в намазнена и набрашнена тава. Пече се около 25–30 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.
- 5
Крема сиренето се разбива в купа и към него се добавя разтопеното (но не горещо) масло. Овкусява се с лимоновата есенция и ванилията и постепенно, при непрекъснато бъркане, се сипва пудрата захар. Трябва да се получи гъста хомогенна смес.