Бисквитени „пържени картофки“
Продукти (30 парчета)
200 г | студено масло |
1 пакетче | ванилова захар |
1 | биолимон |
1 | ванилия |
100 г | пудра захар |
300 г | брашно |
1 | яйце |
1 | щипка сол |
200 г | пълномаслен млечен кувертюр или шоколад |
цветни захарни пръчици и нарязани ядки за декорация |
За дипа (по желание):
150 г | ванилово кисело мляко |
120 г | пюрирани ягоди |
Съвет
-
Пържените картофи могат да се сервират с ванилово кисело мляко и пюрирани ягоди като кетчуп и майонеза.
Приготвяне
- 1
Маслото се нарязва на кубчета и се слага в голяма купа. Лимонът се измива с гореща вода и кората му се настъргва на ситно. Към маслото се добавят ваниловата захар, лимоновата кора, екстрактът от ванилия, пудрата захар (пресята), брашното, яйцето, солта и се омесва гладко тесто.
- 2
Тестото се оформя на топка, увива се в стреч фолио и оставя в хладилника за 30 минути.
- 3
Работната повърхност се поръсва с брашно, тестото се разточва на тънко. С помощта на нож за пица се нарязва на пръчици, подобни на пържени картофки. Пръчиците се оставят в хладилник за поне половин час.
- 4
Постилат се два листа хартия за печене. Фурната се загрява на 200 °C. „Пържените картофи“ се пекат за около 10 минути. Изваждат се от фурната и се оставят леко да се охладят.