Галатопита
Продукти (12 парчета)
7-8 | кори за баница |
1 ч.л. | канела |
4 с.л. | захар |
1 /3 ч.ч. | краве масло (разтопено) |
за крема:
1 /3 ч.ч. | брашно |
1 /2 ч.ч. | грис |
1 и 1/2 ч.ч. | захар |
6 ч.ч. | прясно мляко |
7 | яйца |
1 /2 ч.ч. | краве масло (разтопено) |
1 | ванилия |
4 с.л. | пудра захар |
Приготвяне
- 1
Корите се редят в намазнена тава, като всяка се ръси с разтопено масло, захар и канела.
- 2
Брашното, грисът и захарта се смесват, и постепенно се разбиват с част от топлото мляко, докато се получи гладка смес. Налива се и останалото мляко и сместа се вари на слаб огън, докато се сгъсти.
- 3
Малка част от крема се разбърква заедно с пет предварително леко разбити яйца. Смесва се с останалия крем и се разбърква добре.
- 4
Маслото и ванилията се прибавят към крема и съдът се дърпа от огъня. Кремът се разпределя равномерно върху корите.
- 5
Останалите две яйца и пудрата захар се разбиват до побеляване и сместа се изсипва върху крема. Питата се пече 45 минути на 185 градуса. Реже се на парчета след като изстине.