Гранола с карамелизирани банани и малини
Продукти (4 порции)
1 /2 | шушулка ванилия |
250 г | овесени ядки |
40 г | чиа |
400 мл | прясно мляко |
1 ч.л. | канела |
щипка сол | |
100 г | дълбокозамразени малини |
40 г | орехови ядки |
1 | банан |
1 с.л. | масло |
2 с.л. | кленов сироп |
за намазване | кокосово масло |
Приготвяне
- 1
Фурната се загрява на 200°C (175°C при фурна с вентилатор). Шушулката ванилия се разполовява и с помощта на лъжица се събират семенцата. В купа се смесват овесените ядки, чията и млякото. Към тях се прибавя ванилията, канелата и солта и всичко се разбърква.
- 2
Към сместа се прибавят малините. Малка тавичка се намазва с кокосово масло, сместа се изсипва в нея и всичко се пече около 25 минути.
- 3
Орехите се нарязват на ситно. Бананът се обелва и нарязва на тънки шайби. Маслото се разтопява на тиган, прибавя се кленовият сироп и се карамелизира. Прибавят се парчетата банан, които внимателно се разбъркват, докато целите се покрият с карамелената смес. Вече изпечената гранола се смесва с карамелизираните банани и всичко се поръсва с орехи.