Гъши гърди с карамелизирано зеле и пюре от тиква
Продукти (4 порции)
800 г (4х200 г) | гъши гърди |
40 г | моркови |
40 г | корен от магданоз |
2 | малки глави лук |
250 мл | гъши бульон |
500 г | тиква Хокайдо |
100 мл | сметана |
50 г | масло |
1 ч.л. | канела на прах |
400 г | савойско зеле |
100 г | захар |
100 мл | бяло вино |
6 с.л. | заквасена сметана |
80 г | филирани бадеми |
сол | |
черен пипер |
Приготвяне
- 1
Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Гъшите гърди се измиват, подсушават и овкусяват от двете страни със сол и пипер на вкус. Поставят се в бретер с кожата надолу и се запечатват при ниска температура около 15 минути или докато им изтече мазнината.
- 2
Морковите и коренът магданоз се нарязват на едро. Гъшите гърди се изваждат от бретера, а вътре се поставят вече подготвените зеленчуци. Заливат се с гъшия бутон, добавят се и гъшите гърди, които се поставят с месестата страна надолу върху зеленчуците. Бретерът се поставя във фурната на най-долния ред и всичко се пече около 40 минути. В купичка се разбъркват 100 мл вода с 50 г сол и последните 10 минути от печенето кожата се маже често.
- 3
Тиквата се нарязва на парчета и се сварява в леко подсолена вода за около 20 минути. Течността се излива. Тиквата се пюрира се със сметаната, маслото и канелата.
- 4
Савойското зеле се измива и нарязва на ивици, широки около 1 см. Захарта се карамелизира и към нея се добавя нарязаното зеле. Налива се бялото вино и се оставя да ври около 10 минути. Към зелето се прибавят заквасената сметана, бадемите и всичко се овкусява със сол и пипер на вкус.
- 5
Гъшите гърди се сервират със зелето и тиквеното пюре.