Домашна паста с подправки и песто с пресен лук
Продукти (4 порции)
300 г | брашно, плюс още за омесване |
120 г | пшеничен грис |
2 с.л. | сухи подправки (босилек, риган, мащерка) |
7 с.л. | зехтин |
2 връзки | пресен лук |
20 г | ситно нарязано кашу |
40 г | кедрови ядки |
50 г | настърган пармезан |
1 с.л. | лимонов сок |
сол | |
метален резец за курабийки във форма на зайче | |
4 | буркана с винтова капачка, всеки от по 100 мл |
Съвет
-
Пастата се вари в подсолена вряща вода 8 до 10 минути. Пестото може да се съхранява в хладилник 3 до 5 дни.
Приготвяне
- 1
В купа смесете брашното с гриса и подправките. В средата направете кладенче и излейте в него 2 с.л. зехтин и 50 мл топла вода. Започнете да бъркате сместа, а след това и да я размесвате. Когато тестото стане твърдо, прибавете към него още 30 мл гореща вода. Месете, докато тестото не придобие гладка, не лепкава констистенция. Завийте тестото с найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
- 2
Извадете тестото и го разточете върху поръсена с брашно плоскост до 2 мм дебелина. Оформете зайчета с помощта на резеца. Така готовата паста трябва да се суши 2 до 3 часа върху хартия за печене в предварително загрята на 40º фурна.
- 3
Измийте и почистете пресния лук и го нарежете на кръгчета. В блендер пюрирайте лука, шам фъстъка, кедровите ядки, пармезана, лимоновия сок и останалия зехтин. Овкусете готовото песто със сол и го напълнете в буркани с винтова капачка. Затворете добре.
- 4
Опаковайте красиво пастата и подарете на любимите хора, заедно с бурканче песто.