Домашно хлебче, пълнено с фета и лютеница
Продукти (8 парчета)
За тестото:
500 г | пшенично брашно |
1 /2 ч.л. | сол |
1 опаковка | суха мая |
275 мл | хладка вода |
50 мл | слънчогледово олио |
За пълнежа:
3 стръка | пресен лук |
4 връзки | магданоз |
400 г | сирене фета |
300 г | лютеница |
Съвет
-
Към тези хлебчета е подходяща и изварата с подправки. Може да се опитат алтернативни пълнежи – парченца бекон, пресен лук, магданоз.
Приготвяне
- 1
За тестото: сухата мая се разтваря в малко вода. Брашното и солта се смесват в купа. Прибавят се разтворената във водата суха мая и олио, и с помощта на приставката за тесто на миксера или в кухненския робот се омесват за около 10 мин. на меко тесто. Покрива се и се оставя да втасва около 1 ½ ч. на топло.
- 2
За пълнежа: пресният лук и магданозът се измиват и подсушават. Лукът се почиства и нарязва на дребно. Магданозът се нарязва на едро, фета сиренето се натрошава на едро.
- 3
Фурната се загрява предварително на 200 °C(вентилатор: 175 °C). Втасалото тесто се омесва отново. Поставя се върху набрашнена повърхност и се разточва с размер около 40 x 25 см. Нарязва се на половинки. Лютеницата се размазва в средата на двете половинки тесто. Поръсва се с лука, магданоза и фета сиренето. Всяка една от половините се сгъва по дължина и краищата се притискат леко. С помощта на дървена лъжица се разделя на 8 хлебчета. Те се поставят върху покрита с хартия за печена тава и се пекат за около 20-25 мин.