Зеленчуков бургер
Продукти (4 порции)
за тестото:
250 г (+ за поръсване) | брашно |
1 ч.л. | сол |
1 /2 с.л. | суха мая |
80 мл | топло прясно мляко |
1 с.л. | захар |
2 | яйца |
1 с.л. | маслиново масло |
сусам за поръсване |
за бургера:
400 г | нахут (от консерва) |
100 г | краве сирене |
2 | тиквички |
2 скилидки | чесън |
1 глава | лук |
1 /2 връзка | магданоз |
1 /2 ч.л. | кимион |
30 г | пресен джинджифил |
1 | яйце |
4 с.л. | брашно |
2 с.л. | маслиново масло + за намазване |
сол и черен пипер на вкус |
за соса:
200 г | кисело мляко |
1 /2 връзка | копър |
1 скилидка | чесън |
1 с.л. | маслиново масло |
сол на вкус |
за гарниране:
2 | домата |
4 листа | зелена салата |
Приготвяне
- 1
Тестото се приготвя като брашното се смесва със солта. Маята се разтваря в топлото мляко със захарта и щипка брашно. Оставя се да шупне и след това се налива към брашното. Прибавят се едно яйце и маслиновото масло. Замесва се меко тесто, оставя се да втаса.
- 2
Втасалото тесто се разделя на четири топки, които се оформят като питки, слагат се в тава с хартия за печене на дъното и се оставят да починат 30 минути.
- 3
След това питките леко се сплескват, намазват се с разбито яйце, поръсват се със сусам и се пекат около 10 минути в загрята на 190° C фурна, с вентилатор.
- 4
Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят в гевгир, за да се отцедят добре.
- 5
Нахутът се смила в блендер, заедно с нарязаните на едро лук и чесън, накълцания магданоз, настъргания джинджифил, кимиона и маслиновото масло.
- 6
Прибавят се тиквичките, яйцето, сол и черен пипер на вкус, брашното и натрошеното сирене.
- 7
От сместа, с помощта на ринг, се оформят бургери, мажат се с маслиново масло и се пекат 25 минути в загрята на 190° C фурна.
- 8
Сосът се приготвя като киселото мляко се смесва с маслиновото масло, стрития на паста чесън и накълцания копър. Посолява се и се разбърква.
- 9
Питките се разрязват на две и по желание се запичат на грил тиган, за да станат хрупкави.
- 10
Долната част се маже със сос. Слага се бургер, листа зелена салата и шайба домат и се покрива с горната част на питката.