Зеленчуков тарт с прошуто крудо
Продукти (6 порции)
300 г | бутертесто |
20 г | прошуто |
2 с. л. | зехтин |
2 | морков |
200 г | тиквички |
1 /2 | зелена чушка |
1 /2 | червена чушка |
3 | яйца |
200 мл | заквасена сметана |
2 | домата |
2-3 стръка | босилек |
сол на вкус | |
масло за намазване | |
брашно за поръсване | |
кашкавал по желание |
Приготвяне
- 1
Бутертестото се разточва леко върху набрашнен плот и повърхността му се намазва с масло. Поставя се в набрашнена форма за печене, като му се придава формата на съда. Плътно върху него се разстила хартия за печене. За да не набъбва много тестото, върху хартията за печене се слагат бобени зърна. Пече се 15-20 минути в предварително сгорещена до 180°С фурна.
- 2
Морковите, тиквичките и чушките се нарязват наситно и се задушават 5-10 минути в тиган с нагорещения зехтин.
- 3
Прошутото също се нарязва и се прибавя към зеленчуците. Разбъркват се и се подреждат върху вече изпеченото тесто.
- 4
Яйцата и сметаната се разбиват в купа. Добавят се сол и по желание малко настърган кашкавал.
- 5
Тартът се залива със сместа от яйца и сметана и се запича около 20 минути на 220°С. Сервира се гарниран с нарязаните домати и стръкчетата босилек.