Картофи с тиквички на фурна
Продукти (4 порции)
1 кг | картофи |
500 г | тиквички |
2 връзки | пресен лук |
масло за намазване | |
2 скилидки | чесън |
1 ч.л. | риган |
250 мл | сметана |
2 | яйца |
200 г | заквасена сметана |
сол | |
черен пипер | |
индийско орехче | |
100 г | сирене гауда |
3 стръка | магданоз |
Приготвяне
- 1
Картофите, тиквичките и пресният лук се измиват и изцеждат. Картофите се обелват и заедно с тиквичките нарязват на тънки резени или се настъргват. Пресният лук се почиства и нарязва на фини кръгчета. Формата за печене се намазва с маслото и върху него се поставят последователно ред картофи, ред тиквички. Това се повтаря 2-3 пъти, като между всеки слой се поръсва и пресен лук.
- 2
Фурната се загрява предварително на 175 °C (вентилатор: 150 °C). Чесънът се бели и нарязва на дребно и след това се смесва с ригана, сметаната, яйцата и заквасената сметана. Подправя се със сол, черен пипер и малко индийско орехче.
- 3
Сместа от яйцата и сметаната се излива върху тиквичките и картофите, така че да ги покрие. Поръсва се с гауда и се пече в долната половина на фурната за около 40 – 50 минути. Магданозът се измива, подсушава и нарязва на едро. Поръсва се преди сервиране.