Касуле
Продукти (4 порции)
1 глава | лук |
скилидки | чесън |
150 г | моркови |
3 стръка | целина |
200 г | панчета |
400 г | сурова наденица (едро смляна) |
250 г | бял боб от консерва |
800 г | белени домати от консерва |
250 мл | телешки бульон |
1 стръкче | розмарин |
2 стръка | мащерка |
100 г | галета |
2 с.л. | разтопено краве масло |
сол | |
черен пипер |
Съвет
-
Вместо наденица може да се използва и италианска салсичия.
Приготвяне
- 1
Лукът и чесънът се обелват и нарязват на дребно. Морковите и целината се измиват, подсушават, обелват и също се нарязват на дребно. Кожата на панчетата се отстранява, нарязва се на тънки парчета и се запържва в нагорещен тиган без мазнина. Добавя се наденицата. Тиганът се снема от огъня и се оставя настрана.
- 2
Предварително подготвените зеленчуци се добавят към панчетата и се задушават за около 2 минути. Бобът се отцежда и се добавя заедно с бульона и доматите. Вари се на слаб огън около 10 минути със затворен капак. Накрая се подправя със сол и черен пипер.
- 3
Фурната се загрява предварително на 200 °C (вентилатор: 175 °C). Розмаринът и мащерката се измиват, подсушават и нарязват на дребно. Подправките, галетата, маслото и щипка сол се разбъркват в купа.
- 4
Наденицата се поставя в тавичка и се залива със сместта от подправки и масло. Пече се около 20 минути и се сервира топло.