Кексчета с двоен шоколад
Продукти (12 порции)
за пълнежа:
90 г | тъмен кувертюр |
100 мл | сладкарска сметана |
за крема:
100 г | тъмен кувертюр |
50 мл | сладкарска сметана |
100 г | меко краве масло |
50 г | пудра захар |
200 г | крема сирене |
за тестото:
125 г | меко краве масло |
150 г | захар |
1 пакетче | ванилова захар |
3 | яйца |
50 г | тъмен кувертюр |
200 г | брашно |
4 с.л. | какао |
1 щипка | сол |
120 мл | мляко |
2 ч.л. | бакпулвер |
Съвет
-
От издълбаните трохи от кексчетата, заедно с крема сирене и масло, могат да се направят кейкпопс.
Приготвяне
- 1
За пълнежа, кувертюрът се нарязва на ситно. Сметаната се загрява в малка тенджера. Добавя се кувертюрът, разбърква се до гладкост и се оставя да се охлади, като се разбърква от време на време.
- 2
Кувертюрът за крема се нарязва на едро. Сметаната се оставя да заври, сваля се от огъня, към нея се прибавя кувертюрът и се разбърква до гладка смес. Кравето масло се разбива със захарта до пухкавост и внимателно се прибавя крема сиренето. Добавя се шоколадовият крем, разбърква се до гладка смес, пълни се в сладкарски пош със звездовиден накрайник и се оставя да се охлади.
- 3
Фурна с вентилатор се загрява на 160° C (180° C при горно/долно печене). За тестото, кравето масло, захарта и ваниловата захар се разбиват до пухкавост. Постепенно към сместа се добавят яйцата. Кувертюрът се нарязва на едро и се смесва с брашното, какаото, солта, бакпулверът. Прибавят се маслото, топлото мляко и всичко се бърка до получаване на гладко тесто, което се разпределя в 12 формички за кексчета. Пекат се на средното ниво на фурната за 20-25 минути, след което кексчетата се оставят да се охлаждат върху решетка.
- 4
С нож се маха горната част на кексчетата и с помощта на чаена лъжичка се маха сърцевината му. С помощта на лъжица се слага от пълнежа в кухините, след което кексчетата се затварят с капачетата. С помощта на поша отгоре се разпределя от крема и, по желание, кексчетата се поднасят украсени с парченца шоколад.