Кекс със заливка от шоколад
Продукти (8 порции)
2 и 1/2 ч. ч. | брашно |
1 ч. ч. | захар |
4 | яйца |
1 к. ч. | стафиди |
1 /2 ч. ч. | орехи |
1 /4 ч. ч. | олио |
1 ч. ч. | кисело мляко |
1 ч. л. | сода за хляб |
1 пакетче | бакпулвер |
1 пакетче | шушулка ванилия |
1 к. ч. | джин (или другр алкохол) |
краве масло за формата |
за заливката:
1 | млечен шоколад |
3 ч. л. | олио |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява и към него се добавя бакпулверът. Стафидите се накисват в джина. В по-дълбока купа се сипва захарта и се добавят яйцата и ванилията. Разбиват се с миксер до побеляване. На тънка струйка се добавя олиото, като се разбива непрекъснато.
- 2
Содата се слага в киселото мляко и се разбърква леко, след което се добавя към яйчената смес. Разбива се добре с миксер. Постепенно се прибавя брашното, като разбиването продължава, докато се получи хомогенна смес.
- 3
Форма за печене се намазва с разтопено масло, сипва се малко смес, след това се поръсва с орехите и изцедените от алкохола стафиди и така на няколко пласта, като се завършва с малко тесто. Пече се във фурна около 40 минути на 180°С. Трябва да се следи, да не прегори (може да се покрие с фолио).
- 4
След като се изпече, кексът се обръща в подходяща чиния. В метален съд се слага натрошеният шоколад с олиото и се поставя във фурна, докато се разтопи. Шоколадът се изважда и се полива върху кекса.