Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Класическа фокача

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (2 порции)

20 г прясна мая
150 мл хладка вода
1 с.л. захар
250 г брашно
брашно за поръсване
морска сол
6 с.л. маслиново масло
2 клончета розмарин

Съвет

  • Не добавяйте твърде много сол в тестото, тъй като солта изсушава маята и влияе върху резултата при печенето. Готовата фокача може да се овкуси със сол по всяко време.


Приготвяне

    1

Маята се разтваря във водата. Добавя се захарта и се оставя да втасва около 10 минути.

    2

Междувременно в купа се смесват брашното, солта и 3 с.л. маслиновото масло. Добавя се маята, всичко се омесва до гладко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло място за около 30 минути. Тестото се разточва до дебелина около 2 см върху набрашнена работна повърхност и се поставя върху хартия за печене. Оставя се да почива за около 20 минути на стайна температура.

    3

С върха на дървена лъжица се правят малки вдлъбнатини в тестото. След това фокачата се поръсва с останалото маслиново масло, морската сол и наситнения розмарин. Фокачата се пече по средата на предварително загрята на 225° C (200° C с вентилатор) фурна за около 15 минути.


Видеорецепта