Козунак със сметана
Продукти (12 порции)
5 ч.ч. | брашно |
3 | яйца (размер L) |
3 /4 ч.ч. | захар |
150 мл | прясно мляко |
150 мл | животинска сметана |
160 г | краве маслo |
1 /2 кубче | мая |
1 /2 ч.л. | сол |
1 /2 ч.ч. | филирани бадеми |
1 ч.ч. | стафиди |
100 мл | тъмен ром |
1 /2 ч.л. | индийско орехче |
кората от 1 лимон | |
жълтък за намазване | |
захар за поръсване |
Приготвяне
- 1
От предишната вечер в рома се накисват стафидите. На сух тиган се запичат бадемите. В малко топла вода, с една щипка от захарта, се разтваря маята и се оставя да шупне. В купа се смесват брашното, настърганата лимонова кора, шупналата маята, разтопеното краве масло, затоплените прясно мляко и сметана, едно цяло яйце и два жълтъка, индийското орехче, захарта и солта.
- 2
Замесва се меко тесто, към което се прибавят отцедените от рома стафиди и запечените и охладени бадеми. Тестото се поставя в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение или капак и се оставя да втасва докато удвои обема си.
- 3
Когато е готово, тестото се разделя на две равни части. От всяка се оформят три дълги по 50–60 см фитила, които леко се усукват.
- 4
Два по два фитилите се усукват стегнато помежду си, след което от тях се оформят две плитки, които се поставят във форми с намокрена пергаментова хартия на дъното. Оставят се да втасат, след което се намазват с разбит жълтък и се поръсват с кристална захар.
- 5
Пече се в предварително загрята на 180° C фурна с вентилатор за 30 минути. След това температурата се намалява на 150° C и се допича за още 20 минути.