Кокосово мляко с ориз и череши
Продукти (2 порции)
За млякото с ориз:
400 мл | кокосово мляко |
100 мл | вода |
2 ч.л. | захар |
1 /2 опаковка | ванилова захар |
1 | щипка сол |
125 г | ориз |
1 с.л. | готварска сметана |
1 | лайм |
За черешовото сладко:
200 г | череши (без костилки) |
150 мл | сок от череши |
1 с.л. | царевично нишесте |
Допълнителни продукти:
25 г | филирани бадеми |
25 г | кокосов чипс |
Съвет
-
Ако се използват пресни череши, първо се почистват от костилките и се сваряват за 5 минути в черешовия сок, за да омекнат. След това се добавя царевичното нишесте.
Приготвяне
- 1
За млякото с ориз: кипват се кокосовото мляко с водата, захарта, ваниловата захар и солта, добавя се оризът и се оставя да къкри на слаб до среден огън за около 20 мин., като се разбърква от време на време. Котлонът се изключва, но тенджерата се оставя на котлона за още 5-10 мин. Добавя се маслото. Лаймът се измива с гореща вода и се кората се настъргва в ориза.
- 2
За сладкото: Черешите и сокът се изсипват в тенджера и се сваряват. Нишестето се разбърква добре с малко вода и се добавя към черешите, като се бърка, докато се сгъсти. Може да се сервира както студено, така и топло.
- 3
Бадемите се изпичат до златисто в тиган. Млякото с ориз и сладкото от череши се поръсват с бадеми и кокосов чипс преди да се сервират.