Крем с кайсии и локум
Продукти (2 порции)
8 | кайсии |
8 | яйца |
250 г | захар |
140 г | локум |
1 л | животинска сметана |
50 мл | бренди |
1 | ванилия |
1 щипка | индийско орехче |
кората от 1 портокал |
Съвет
-
Водата, която се сипва за печенето, трябва да достигне 1/3 от височината на тавата, в която се пече десертът.
Приготвяне
- 1
Кайсиите се нарязват на полумесеци. В касерола се слагат 1 ч. ч. вода, 5 с. л. от захарта и брендито. Загрява се и се добавят кайсиите, които престояват 5 минути в топлата течност и се изваждат, но касеролата се оставя на огъня.
- 2
Слагат се още 5 с. л. захар и се оставя течността да се редуцира, докато стане на карамел. След това се сипва върху дъното на тава за печене и се оставя да стегне.
- 3
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с останалата захар и ванилията. Прибавят се сметаната и индийското орехче. Слага се настърганата кора от портокал и се разбърква.
- 4
Върху карамела се разпределя локумът, нарязан на ситно. Слагат се и парчетата кайсии. Отгоре се залива със сметановата смес. Кремът с кайсии и локум се пече на водна баня в предварително загрята на 180°C фурна за 20–30 минути.