Крем Шантили
Продукти (4 порции)
250 г | бутертесто |
8 с. л. | захар |
80-100 мл | прясно мляко |
2 | жълтъка |
400 мл | течна сметана |
масло за намазване | |
брашно за поръсване |
Приготвяне
- 1
Бутертестото се разстила в намаслена и набрашнена тава и се пече в предварително сгорещена до 180°С фурна, докато се зачерви хубаво. Фурната се изключва и тестото се оставя да престои още 10-15 минути. След това се изважда и се оставя да се охлади.
- 2
Половината от захарта се карамелизира заедно с 2-3 с. л. вода – трябва леко да прегори. Оттегля се от огъня и докато карамелът е все още горещ, се залива с 1 с.л. вряла вода. Разбърква се, докато се получи гъста течност с консистенцията на боза.
- 3
Останалото количество захар се залива с млякото и разбитите жълтъци. Поставя се на много слаб огън и енергично се бърка, докато захарта се разтвори и сместа започне да се уплътнява.
- 4
Сметаната се разбива на сняг и внимателно се разбърква с жълтъчно-млечната смес.
- 5
Получената смес се разпределя в подходящи стъклени чаши или купички, натрошава се от изпеченото тесто и се полива с разтопения карамел.