Лазаня с коледни бисквити и вишни
Продукти (4 порции)
240 г | вишни от компот |
12 бр. | коледни бисквитки Спекулациус |
2 с.л. | ликьор |
1 | лайм |
1 | шушулка ванилия |
350 г | маскарпоне |
150 г | заквасена сметана |
100 г | пудра захар |
1 | пръчка канела |
1 бр. | звезден анасон |
1 с.л. | захар |
1 ч.л. | нишесте |
мента за декорация |
Приготвяне
- 1
Около 290 мл вишнев сок се отделя от компота. Бисквитите се нареждат в плоска тава. Ликьорът се смесва с 8 с.л. от вишневия сок и с тази течност се обливат бисквитите, докато не поемат всичко.
- 2
Лаймът се измива с гореща вода, след което кората му се настъргва. Ваниловата шушулка се разделя по дължина и се изтъргват семенцата. Маскарпонето и ванилията се разбиват до гладка смес. Сметаната и пудрата захар се разбиват в друга купа и се добавят внимателно към маскарпонето. Съдът се покрива и оставя на студено.
- 3
В тенджера се смесват 200 мл от вишневия сок, канелата, анасонът и захарта и се оставя да завра. Нишестето и 1 с.л. вишнев сок се разбъркват до хомогенност, след което сместа се прибавя в тенджерата и се оставя да къкри за 10 минути. Добавят се вишните.
- 4
Кремът с маскарпоне се сипва в пош и с негова помощ върху 4 от бисквитите се разпределя част от крема. Върху крема се поставя по една бисквита, след което се слага отново крем и се завършва с бисквита.