Лека торта с праскови
Продукти (10 Парче)
250 г | маскарпоне |
100 мл | сок от портокал |
200 г | заквасена сметана |
150 г | пудра захар |
400 мл | сладкарска сметана |
1 пакет | бишкоти |
праскови от компот | |
400 мл | вода |
150 г | захар |
1 пакетче | желатин |
портокалови кори на вкус | |
ванилия |
Приготвяне
- 1
В купа се сипват маскарпонето, сокът и кората от портокал, заквасената сметана, пресятата пудра захар и ванилия. Разбива се с миксер до получаването на хомогенна смес.
- 2
В отделна купа се сипва сладкарската сметана и се разбива с миксер на сняг. След това се прибавя към сместа с маскарпонето и се разбърква внимателно със силиконова шпатула докато се получи пухкав крем.
- 3
Бишкотите се потапят в сиропа от белените праскови и се подреждат на дъното на тава с подвижно дъно. Отгоре се сипва половината от крема и се заглажда. Подрежда се втори ред бишкоти, напоени в сироп, следвани от останалия крем. Тортата се заглажда и отгоре се нареждат нарязаните праскови. Оставя се в хладилника докато се приготви желето.
- 4
В тенджера на висока температура се сипват 400 мл вода, 150 г захар и ванилия. Разбърква се с телена бъркалка, за да се разтопи захарта. След като се стопли водата, тенджерата се маха от котлона и се сипва пакетчето желатин. Разбърква се отново с телена бъркалка и след като желатинът постегне, сместа се сипва върху прасковите и се разпределя равномерно.
- 5
Тортата се оставя в хладилник за 2-3 часа, докато желатинът стегне напълно и е готова да се сервира.