Летен зеленчуков терин
Продукти (8 порции)
10 | печени червени чушки |
2 малки | моркова |
2 | зелени чушки |
100 г | замразен грах |
50 г | сушени домати |
2 малки | тиквички |
2 връзки | пресен лук |
2 скилидки | чесън |
300 мл | животинска готварска сметана |
6 | яйца |
1 /2 връзка | естрагон |
маслиново масло | |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Зелените чушки се нарязват на ивици. Тиквичката (без сърцевината) се нарязва на тънки ленти, с помощта на белачка. Морковите също се режат на тънки ленти.
- 2
Зеленчуците се овалват в малко маслиново масло и се пекат на грил тиган за кратко.
- 3
Слагат се в купа и към тях се прибавят пресният лук, размразеният грах, наситнените сушени домати и естрагон.
- 4
Яйцата се разбиват добре, налива се сметаната, прибавя се чесънът, стрит на паста. Овкусява се със сол и черен пипер.
- 5
Форма за терин се намазва с маслиново масло. По стените и дъното плътно се подреждат печените червени чушки и отгоре се разпределят печените зеленчуци.
- 6
Залива се с яйчената смес и се пече 50–60 минути, на водна баня, в загрята на 180 градуса фурна. Оставя се да се охлади, нарязва се и се поднася.