Лозови сармички
Продукти (4 порции)
250 г | ориз |
1 глава | лук (голяма) |
8-10 с. л. | олио |
50 г | орехови ядки |
50 г | стафиди |
1 ч. л. | сух копър |
лозови листа за завиване |
за подлучения доматен сос:
2 скилидки | чесън |
1-2 с. л. | доматено пюре |
2 с. л. | олио |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Лукът се нарязва на ситно, запържва се в сгорещеното олио за 1-2 минути и се прибавя измитият и почистен ориз. Пържи се, докато стане стъклен, и се залива с 250 мл вода. След като оризът поеме водата, се прибавят едро счуканите орехови ядки и стафидите. Овкусява се с копъра и се разбърква.
- 2
Лозовите листа се разгъват върху плот, поставя се по 1 лъжица от плънката и се завиват сармички. Притискат се с длан, за да се стегнат, и се подреждат в тенджера. Затискат се с чиния, налива се около 700 мл вода (да ги залее) и се варят на тих огън 20-30 минути.
- 3
Чесънът за соса се реже на филийки, запържва се за 10-20 секунди в сгорещеното олио, добавя се доматеното пюре и се посолява. Разбърква се, изчаква се, докато доматеното пюре стане зърнесто, и се отстранява от огъня.
- 4
Готовият сос се сипва при сармите 5-10 минути преди да се отстранят от огъня.
- 5
Ястието може да се предложи както топло, така и студено.