Лучник с пиле
Продукти (6 порции)
за тестото:
500 г | брашно |
1 ч. л. | сода за хляб |
1 | жълтък за намазване |
сол на вкус | |
олио за намазване |
за плънката:
1 | пиле (1 кг) |
5-6 глави | лук |
1 /2 ч.ч. | ориз |
1 връзка | копър |
2-3 стръка | чубрица |
1 с. л. | червен пипер |
100 мл | олио |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява и се смесва със содата, малко сол и вода и се омесва тесто. Разточва се на две дебели кори, като едната трябва да бъде малко по-голяма от тавата, в която ще се пече лучникът.
- 2
Пилето се сварява в подсолена вода и се обезкостява. Ситно нарязаният лук се задушва в сгорещеното олио до омекване. Прибавят се измитият ориз, ситно нарязаните копър и чубрица, червеният пипер, посолява се и се задушава с 1 ч.ч. вряла вода.
- 3
В намазнена тава се поставя по-голямата кора, но така, че краищата й да излизат навън. Отгоре се разпределя плънката и се нареждат парчетата пилешко месо. Похлупва се с краищата на тестото. Отгоре се поставя другият лист тесто и се притиска в краищата. Лучникът се намазва с разбития жълтък и се пече 35-40 минути на 180°С.