Мамалига
Продукти (2 порции)
1 ч. ч. | царевично брашно |
1 ч. ч. | прясно мляко |
1 с. л. | краве масло |
1 ч. ч. | вода |
сол на вкус |
за плънката:
300 г | пресни печурки |
30 г | сушени гъби |
1 скилидка | чесън |
2 стръка | пресен лук |
100 г | топено сирене |
4 с. л. | краве масло |
2 стръка | мащерка |
сол и черен пипер на вкус | |
заквасена сметана за гарниране | |
2 с. л. | царевично брашно за поръсване |
Приготвяне
- 1
Водата заедно с маслото, млякото и солта се кипват. Силата на огъня се намалява, на части се сипва брашното и се бърка с дървена лъжица, докато се сгъсти.
- 2
Сушените гъби се накисват във вода за 10 минути, а чесънът се прави на паста.
- 3
Печурките се почистват и се пържат на силен огън в 2 с. л. масло, докато се зачервят. Прибавят се сухите гъби, мащерката, сол, черен пипер и чесънът. Котлонът се изключва. В сместа се слагат ситно нарязания лук и топеното сирене.
- 4
Мамалигата се изсипва в тава, на дъното на която има пергаментова хартия. С помощта на намокрена лъжица се разпределя на тънък слой. Отгоре се слага плънката.
- 5
Навива се руло с помощта на хартията и се залива с 2 с. л. разтопено масло. Поръсва се с царевичното брашно и се пече в загрята на 200°С фурна, до златисто. При поднасяне се гарнира със сметана.