Мини чийзкейкове
Продукти (6 порции)
за мини чийзкейковете:
150 г | обикновени бисквити |
185 г | краве маслo |
300 г | крема сирене |
80 г | захар |
20 г | какао на прах |
20 г | брашно |
2 | яйца |
30 г | течен шоколад |
за шоколадовия ганаш:
100 г | шоколад |
100 мл | сладкарска сметана |
за крема:
100 мл | сладкарска сметана |
15 г | какао |
Приготвяне
- 1
Бисквитите се слагат в купа и се натрошават на фини трохи. Към тях се прибавя разтопеното масло и се разбърква добре.
- 2
В друга дълбока купа се сипва крема сиренето, захарта, 20 г какао на прах и 20 г брашно. Разбива се с миксер докато се получи хомогенна смес. Прибавят се яйцата и се разбива отново. Добавя се и течният шоколад и се разбърква с миксера още веднъж докато всичко се смеси добре.
- 3
В метална форма за мъфини се слага по една хартиена кошничка за мъфини в 6 гнезда. Във всяка от тях се сипва по една лъжица от бисквитите и се притиска надолу добре. Отгоре се сипва от сместа от крема сирене и шоколад – толкова, колкото да се запълни цялата кошничка. Мини чийзкейковете се слагат в предварително загрята на 175°C фурна и се пекат 12 минути.
- 4
През това време се приготвят шоколадовият ганаш и кремът.
- 5
Шоколадът се натрошава на парчета и се слага в купа. Залива се със 100 мл затоплена сладкарска сметана и се разбърква с лъжица докато шоколадът се разтопи и се получи гладка смес.
- 6
В отделна купа се сипват другите 100 мл сладкарска сметана и към нея се добавя 15 г какао. Разбива се с миксер докато се получи пухкав сметанов крем.
- 7
След като се изпекат, чийзкейковете се оставят да изстинат за десетина минути, след което се изваждат от хартиените кошнички. Поливат се шоколадовия ганаш и отгоре се шприцова от сметановия крем. Украсяват се със захарни пръчици или с друга декорация по желание.