Млечен тарт
Продукти (2 порции)
за тестото:
250 г | брашно |
90 г | пудра захар |
1 | яйце |
125 г | краве масло |
1 щипка | сол |
за крема:
1 /2 л | прясно мляко |
4 | яйца |
200 г | кристална захар |
120 г | мед |
40 г | бяло брашно |
40 г | царевично брашно |
1 пръчка | канела |
1 шушулка | шушулка ванилия |
500 г | ягоди за украса |
Приготвяне
- 1
Продуктите за тестото се слагат в купа и с ръце се замесва тесто, докато поеме всички продукти.
- 2
Покрива се с филио и се оставя в хладилник да стегне за 30 минути. След това се разточва между два листа фолио, като диаметърът му трябва да е малко по-голям от този на формата, в която ще се пече.
- 3
Разточената кора се слага във формата и с пръсти се прави 1-2 см ръб по стените й. Съдът се покрива с фолио и отново се оставя в хладилник да стегне за 30 минути. След това се пече в предварително загрята на 200°С фурна около 10 минути.
- 4
Млякото се слага в тенджера да кипне. Добавят се ванилията, канелата и медът, като от време на време се разбърква. След като медът се разтвори напълно, съдът се дърпа от огъня и се оставя за 5 минути настрана. След това ванилията и канелата се изваждат от млякото.
- 5
Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се бялото брашно, а след това и царевичното. Бърка се до хомогенизиране на сместа.
- 6
При непрекъснато бъркане в яйчената смес се наливат 3-4 черпака от млякото. След това цялата смес се сипва при млякото и съдът се слага на котлона. Бърка се на слаб огън до получаването на средно гъст крем.
- 7
Кремът се изсипва върху изпеченото тесто. Тартът се оставя да престои в хладилник минимум 4 часа.
- 8
Когато кремът стегне, отгоре се подреждат ягодите, нарязани на четвъртинки. Разрязва се на триъгълни парчета и се поднася.