Многоцветни сандвичи
Продукти (8 парчета)
500 г | брашно |
30 г | суха мая |
250 мл | хладко мляко |
100 г | меко масло |
200 г | крема сирене |
2 | ябълки |
1-2 с.л. | лимонов сок |
1 с.л. | сол |
1 с.л. | захар |
1 ч.л. | мед |
сладкарски бои: червено, зелено, жълто, синьо | |
хартия за печене |
Приготвяне
- 1
Брашното се изсипва в купа, като в средата се прави кладенче, в което се изсипват маята, малко захар и част от млякото. Всичко се разбърква добре, покрива се с кърпа и се оставя на топло поне за 30 минути. Към тестото се добавя сол, масло и останалата част от млякото и се замесва меко тесто, което се разделя на 4 части.
- 2
Към всяка част от тестото се прибавят няколко капки сладкарска боя и всяка се боядисва в дадения цвят. От отделните парчета се сплита плитка и тестото се меси, докато заприлича на мраморно, след което се оставя да почива още половин час.
- 3
Тестото се поставя между два пласта фолио и се разточва с дебелина 3 см, след което от него се изрязват кръгове (Ø 8 см). В средата на всяко кръгче се оформя дупка. Гевреците се потапят във вряща вода, оставят се в нея за няколко секунди, изваждат се, подсушават се и се поставят в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се около 15-20 минути в предварително загрята на 180 °C фурна. Готовите гевреци се оставят да изстинат напълно.
- 4
Към крема сиренето се прибавят лимоновият сок и медът. Ябълките се измиват, почистват и нарязват на дебели шайби. Гевреците се разрязват през средата и всяка половина се намазва с крема сирене, а между двете се поставя и една шайба ябълка.