Морковен тарт
Продукти (8 парчета)
100 г | пармезан Reggiano K-Favourites |
100 г | студено масло |
250 г | пшенично брашно тип 550 |
1 ч.л. | бакпулвер |
сол | |
4 | яйца |
400 г | моркови |
1 с.л. | маслиново масло |
1 скилидка | чесън |
1 с.л. | горчица |
крема сирене | |
черен пипер | |
индийско орехче | |
50 г | кашу K-Favourites |
50 г | песто |
(напр. магданоз, див лук, мащерка) | пресни пролетни билки |
Приготвяне
- 1
50 г от пармезана се настъргват, а маслото се нарязва на кубчета. Двата продукта се смесват с брашното, бакпулвера, щипка сол и едно яйце до оформянето на гладко тесто. Омесеното тесто се оставя на хладно.
- 2
Фурната се загрява на 180C° вентилатор (200C° горен/долен реотан). Морковите се измиват, 80 г от тях се обелват на тънки ивици с помощта на белачка за зеленчуци, овкусяват със сол и маслиново масло и се оставят настрани. Останалите се нарязват на ситно, сваряват се във вряща подсолена вода за 8-10 минути, докато омекнат, отцеждат се и се оставят да изстинат.
- 3
Обеленият чесън се пасира на ситно със сварените моркови и горчица. Така полученото пюре се смесва с крема сирено и останалите яйца до гладкост. Подправя се със сол, черен пипер, индийско орехче.
- 4
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност в кръгла форма (приблизително 26 см в диаметър), притиска се към форма за тарт (24 см в диаметър) и се оформя ръб. Пюрето от моркови се изсипва върху тестото и се пече във фурната за около 35 минути.
- 5
Кашуто се нарязва и запича в тиган с незалепващо покритие до златистокафяво и се настъргва останалият пармезан. Билките се измиват и накъсват.
- 6
Тартът се охлажда леко и изважда от формата. Отгоре се нареждат ивици моркови, поръсва се с кашу, билки и пармезан и се сервира полят с песто.