Мусаката на баба
Продукти (6 Порция)
За плънката:
150 г | лук |
100 г | моркови |
100 г | глава целина |
1 кг | кайма смес |
1 щипка | пушен червен пипер |
2 бр. | дафинов лист |
щипка сол | |
щипка черен пипер | |
200 мл | червено вино |
400 г | домати от консерва |
800 г | картофи |
10 г | магданоз |
За заливката:
250 мл | прясно мляко |
50 г | брашно |
50 г | краве масло |
250 г | кисело мляко |
4 | яйца |
щипка сол | |
щипка черен пипер |
Приготвяне
- 1
Зеленчуците се нарязват. Всички, без картофите, се запържват и се вадят от тенджерата. Каймата се запържва до златисто и след това зеленчуците се връщат в тенджерата.
- 2
Добавят се червеният пипер и дафиновият лист. Добавят се с консервираните домати и се вари за няколко минути. Добавя се червеното вино и се готви, докато алкохолът се изпари.
- 3
Добавят се картофите, готвят се за няколко минути и след това мусаката се пече във фурната.
- 4
През това време се приготвя заливката, като се прави бешамел с прясното и киселото мляко. Белтъците се отделят от жълтъците. Жълтъците се добавят към бешамела, а белтъците се избиват на сняг и се смесват с останалата част от заливката.
- 5
Към мусаката се добавя нарязан магданоз и се залива, пече се до златисто.