Мусака
Продукти (6 порции)
500 г | телешко мляно месо |
600 г | картофи |
200 г | доматено пюре |
200 г | кисело мляко Брей! |
2 | яйца Брей! |
1 глава | лук |
1 ч.л. | сода |
1 ч.л. | червен пипер |
1 ч.л. | черен пипер |
1 ч.л. | сол |
1 ч.л. | джоджен |
1 ч.л. | чубрица |
пресен магданоз | |
маслиново масло K-Classic |
Приготвяне
- 1
В загрят тиган се сипва 1 с.л. маслиново масло K-Classic и наситнената глава лук. Готви се 2-3 минути и се прибавя телешкото мляно месо. Разбърква се добре. Овкусява се с 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. джоджен и 1 ч.л. чубрица. Готви се 4-5 минути, след което се добавя доматеното пюре. Разбърква се, готви се още 2-3 минути и се маха от котлона.
- 2
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Сипват се в дълбока тава заедно със сместа от тигана. Поръсва се с 5 г пресен магданоз и се разбърква добре, разпределяйки сместа равномерно в тавата. Сипва се 250 мл вода и се слага в предварително загрята на 180 ° С фурна за 40 минути.
- 3
През това време се приготвя заливката за мусаката. В купичка се сипва 200 г краве кисело мляко Брей! и 1 ч.л. сода. Разбърква се. Добавят се 2 яйца и се разбърква отново, до получаването на еднородна смес.
- 4
След като се е пекла 40 минути, мусаката се изважда от фурната и се залива със заливката от кисело мляко и яйца. Връща се във фурната за още 10 минути или до получаването на коричка.
- 5
Готовата мусака се сервира поръсена с пресен магданоз.