Никулденска пита
Продукти (12 порции)
800 г | брашно |
1 кубче | мая |
400 мл | топла вода |
2 с.л. (+ за намазване) | маслиново масло |
1 с.л. | захар |
1 /2 с.л. | сол |
Приготвяне
- 1
Маята се разтваря със захарта в 100 мл от водата. Поръсва се с малко брашно и се оставя да шупне.
- 2
В купа се смесват брашното и солта. Наливат се шупналата мая, зехтинът и водата. Разбърква се добре с дървена лъжица.
- 3
След това се прехвърля на плот и се замесва меко тесто. Прехвърля се в намазана със зехтин купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
- 4
Втасалото тесто се накъсва на 12 парчета и всяко се оформя с големината на топка за тенис на корт. Една топка се заделя за декорация. Останалите се подреждат в намазана със зехтин тава. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат.
- 5
От заделеното тесто се оформя декорация – котва, която се залепва с малко вода за питата.