Орехов пай
Продукти (12 порции)
за блата:
500 г | брашно |
240 г | пудра захар |
2 | яйца |
250 г | краве масло |
2 | ванилии |
1 | яйце за намазване |
за плънката:
850 г | захар |
50 г | мед |
400 мл | животинска сметана |
500 г | печени орехи |
Приготвяне
- 1
Маслото се оставя да омекне на стайна температура и след това се разбива в блендер с брашното, захарта и ванилиите, докато се получат трохи. Прибавят се яйцата, за да споят сместа. Готовото тесто се увива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за 20-30 минути.
- 2
Захарта и медът за плънката се слагат в касерола и се загряват, докато се разтопят.
- 3
Налива се сметаната и се добавят орехите. Когато се получи карамелен сос, съдът се сваля от огъня и плънката се оставя да изстине.
- 4
Тестото се разделя на две, разточва се и едната кора се разстила във форма, върху хартия за печене.
- 5
Престоява в хладилник за 10 минути и върху него се сипва плънката.
- 6
Отгоре се слага другата разточена кора, на която предварително се отрязват три малки дупчици с помощта на ринг. Паят се пече в загрята на 170°С фурна за 40 минути, с вентилатор. Малко преди да е готов, се намазва с разбито яйце.