Ориз за суши
Продукти (2 Порция)
100 г | ориз за суши |
40 мл | оризов оцет |
Приготвяне
- 1
Оризът се изсипва в купа, залива се със студена вода, разбърква се добре и се прецежда. Действието се повтаря, докато водата в купата не стане бистра, без следи от нишесте, след което оризът се залива със студена вода и се оставя да кисне за около 20 минути.
- 2
Оризът се прецежда, поставя се в тенджера, залива се с 350 мл вода и се вари на слаб огън за около 10 минути. Котлонът се изключва, а оризът се оставя под капак за около 20 минути.
- 3
Оризът се изсипва в тава и започва внимателно да се бърка с дървена лъжица, като постепенно се прибавя оризовият оцет. Накрая сместа се покрива с мокра кърпа и се оставя за 30 минути.