Печени пилешки бутчета по провансалски
Продукти (4 порции)
4 | цели пилешки бутчета |
2 | червени камби |
2 | жълти камби |
2 глави | червен лук |
3 скилидки | чесън |
200 г | домати на кубчета от консерва |
200 г | маслини Каламата |
200 мл | пилешки бульон |
1 /2 ч. ч. | бяло вино „Шардоне” |
80 мл | зехтин „Екстра върджин” |
3 с. л. | балсамов оцет |
4 стръка | мащерка |
1 връзка | магданоз |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Пилешките бутчета се разрязват надве и се запържват до златисто в 20 мл от зехтина. Деглазират се с виното и заедно с течността се прехвърлят в тава.
- 2
Камбите се нарязват на дебели ивици, червеният лук – на лодки, а чесънът – наедро. Костилките на маслините се отстраняват.
- 3
В останалия зехтин се запържват камбите, към тях се прибавят лукът и чесънът, докато леко омекнат. Сипва се балсамовият оцет и зеленчуците се прехвърлят в тавата при пилешкото месо.
- 4
Към него се добавят и маслините, налива се бульонът и се подправя с клонките мащерка. Слагат се доматите от консерва, посолява се и с поръсва с черен пипер. Ястието се пече в загрята на 220 градуса фурна, без вентилатор, за около 40 минути. Изважда се и се поръсва с наситнения магданоз.