Печени тиквени понички
Продукти (18 парчета)
120 мл | олио |
3 | яйца |
220 г | брашно |
200 г | захар |
800 г | тиква „Цигулка” |
1 1/2 ч.л. | бакпулвер |
1 /4 ч.л. | сол |
1 | ванилия |
1 /2 ч.л. | канела |
олио и прясно мляко за намазване |
За овалване:
100 г | фина кристална захар |
1 ч.л. | канела |
1 ч.л. | сух джинджифил |
1 /8 ч.л. | смлян карамфил |
Приготвяне
- 1
Тиквата се обелва, реже се на малки кубчета, поставя се върху решетка и се готви на пара, докато омекне. След това се прехвърля в касерола и се намачква на пюре. Оставя се на умерен огън за около 10 минути, за да се изпари водата.
- 2
В купа се смесват яйцата и олиото, разбиват се с миксер добре, прибавя се захарта и отново се разбива до побеляване.
- 3
Към тях се сипват леко охладеното тиквено пюре, солта, ванилията, бакпулверът и канелата. Разбърква се до хомогенна смес и се прибавя брашното.
- 4
Форми за понички (или мъфини) се намазват обилно с олио и сместа се разпределя в тях. Пекат се около 20 минути в предварително загрята на 180 °С фурна, с вентилатор.
- 5
След това леко се охлаждат, изваждат се от формата и се поставят върху решетка, за да не се образува конденз.
- 6
Захарта се смесва с канелата, джинджифила и карамфила. Всяка поничка се намазва с прясно мляко и се овалва в ароматната смес.