Печен заек с кафяв ориз и зеленчуци
Продукти (4 порции)
1 | заек |
1 | морков |
1 глава | лук |
2 скилидки | чесън |
1 стрък | селари |
2 с.л. | доматено пюре |
200 мл | бяло вино |
1 /2 връзка | салвия |
3-4 стръка | мащерка |
сол и черен пипер на вкус |
За ориза
1 ч.ч. | кафяв ориз |
1 връзка | пресен лук |
1 ч.ч. | черни маслини (без костилки) |
60-70 г | сушени домати |
4 с.л. | сурови белени бадеми |
1 /2 връзка | пресен босилек |
1 /2 връзка | магданоз |
За дресинга
1-2 скилидка | чесън |
2 с.л. | дижонска горчица |
4 с.л. | лимонов сок |
4 с.л. | маслиново масло |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Заекът се измива, подсушава се и се овкусява със сол и черен пипер. Лукът, морковът, селърито и чесънът се нарязват и се слагат в керамичен съд (гювеч). Отгоре се поставят заекът и пресните билки (салвия и мащерка).
- 2
Доматеното пюре се разтваря във виното и се сипва при останалите продукти. Съдът се похлупва и ястието се пече 2 часа и 30 минути в загрята на 150 градуса фурна (с вентилатор).
- 3
Когато заекът стане готов, се изважда от съда, а сокът който се е отделил при печенето, се пасира заедно със зеленчуците и се прецежда. Ако е необходимо, се посолява.
- 4
Оризът се измива и се сварява във вода (в пропорция 1:4). Оставя се леко да се охлади и към него се добавят пресният лук, магданозът и босилекът, нарязани наситно. Бадемите се запичат на сух тиган, накълцват се на едро и се добавят при ориза, заедно с нарязаните на шайби маслини и наситнените домати.
- 5
Чесънът се стрива с малко сол и се смесва с останалите продукти за дресинга. Оризът се овкусява с него и се разбърква.
- 6
Заекът се нарязва на парчета и се поднася върху канапе от ориз.