Пиле фрикасе
Продукти (4 порции)
1 | пиле |
50 г | краве масло |
5 с. л. | олио |
1 ч. ч. | брашно |
2 | яйца |
1 | моркова |
1 глава | лук (малка) |
50 г | целина |
2-3 с. л. | кисело мляко |
200 мл | прясно мляко |
1 ч. л. | сол |
6-7 зърна | черен пипер |
4-5 стръка | магданоз |
Приготвяне
- 1
Пилето се нарязва на 4 или 8 парчета, които се поставят в дълбока тенджера. Залива се с вода, колкото да го покрие, и след като кипне, се отпенва. Добавят се морковът – нарязан на 2-3 парчета, обеленият и нарязан на едро лук, целината и черният пипер. Посолява се и се вари около 30 минути на тих огън, след което пилето се изважда.
- 2
В дълбок тиган се налива олиото, слага се маслото и след като се сгорещят, брашното се пържи, като се разбърква, около 2-3 минути или докато се получи златист цвят. Налива се студеното прясно мляко и непрекъснато се разбива с тел, за да се разтвори брашното. Добавят се 400 мл прецеден бульон от варенето на пилето.
- 3
В купа се отделят жълтъците и се разбиват с киселото мляко. Постепенно на тънка струя и при непрекъснато разбъркване към тях се налива 1 черпак от брашнено-млечния сос. След това сместа се прехвърля при соса, като се излива постепенно, и тиганът се оттегля от огъня.
- 4
В чиния се слага парче сварено пиле, което се полива със сос, поръсва се със ситно нарязан магданоз и се сервира.