Пица Бианка с тиква, спанак и моцарела
Продукти (2 порции)
250 г | брашно |
2 щипки | захар |
1 /2 ч.л. | сол |
1 /2 пакетче | суха мая |
150 мл | хладка вода |
2 с.л. | маслиново масло |
200 г | тиква Хокайдо |
4 с.л. | маслиново масло Екстра върджин |
1 скилидка | чесън |
150 г | крема сирене |
1 глава | червен лук |
200 г | моцарела |
50 г | бейби спанак |
сол | |
черен пипер |
Съвет
-
Тиквата Хокайдо може да се яде с кората, така че може да си спестиш беленето. Единственото, което трябва да направиш, е да я измиеш добре преди приготвяне.
Приготвяне
- 1
За тестото в купа се смесват брашното, захарта, солта и маята. Прибавят се водата и маслиновото масло и всичко се меси с ръце до получаването на гладко тесто. Когато е добре омесено, тестото се покрива с чиста кърпа и се оставя да втасва за около 30 минути на топло място.
- 2
Фурната се загрява на 200° C (горно и долно печене) и една тава се застила с хартия за печене. Тиквата се измива, подсушава и разрязва през средата. Сърцевината й се нарязва на тънки филийки, които се подреждат в тавата, намазват се с половината маслиново масло и се запичат за около 15 минути. След като тиквата се запече, тавата се изважда а температурата на фурната се повишава до 240° C.
- 3
Чесънът се обелва и нарязва на ситно. В купа се смесват крема сиренето, чесънът и останалото маслиново масло. Разбърква се добре и се овкусява със сол и черен пипер. Лукът се обелва и нарязва на тънки шайби.
- 4
След като втаса добре, тестото се разполовява. Върху набрашнена работна повърхност, с помощта на точилка, се разточват две тънки пици. Сместа от крема сирене се разпределя равномерно върху двете пици и се заглажда с помощта на шпатула. Отгоре се подреждат тиквените филийки и лучените шайби. Половината моцарела се накъсва и разпределя върху пиците.
- 5
Пиците се поставят в тава, предварително покрита с хартия за печене, и се пекат на средната решетка за около 15 минути.
- 6
Междувременно спанакът се измива и подсушава. С помощта на кухненска ножица се нарязва на парчета с размер на хапка и заедно с останалата част от моцарелата се разпределя върху пиците.