Пълнена гъска с ябълки и чесън
Продукти (6 порции)
1 | гъска (4 кг) |
2 | зелени ябълки |
4 | скилидки чесън |
250 мл | сухо бяло вино |
1 /4 ч. ч. | ябълков оцет |
4 с. л. | зехтин |
1 стрък | розмарин |
сол и черен пипер на вкус |
за соса:
300 мл | сладко червено вино |
1 глава | лук |
1 с. л. | захар |
60 г | краве масло |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Ябълките се нарязват на кубчета (без да се белят). Чесънът и розмаринът се наситняват и се слагат при ябълките. Поливат се с 2 с. л. зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер.
- 2
Гъската се пълни със сместа и се слага в тава.
- 3
Овкусява се със сол и черен пипер, полива се с ябълковия оцет и останалия зехтин и се налива виното.
- 4
Покрива се с алуминиено фолио и се пече в загрята на 180°С фурна, с вентилатор, за около 2 часа. Фолиото се маха и се допича на 220°С за около 20 минути.
- 5
Лукът за соса се нарязва наситно, слага се в касерола, налива се виното и се овкусява със захарта, сол и черен пипер.
- 6
Оставя се да се редуцира и се сваля от огъня. Накрая се разбърква със студено масло, докато то се разтопи. Гъската се поднася със соса.