Пълнени чушки с боб
Продукти (4 порции)
500 г | боб |
8 | сушени чушки |
1 | моркова |
100 г | лук |
100 г | глава целина |
1 | домат |
1 глава | чесън |
1-2 | люти чушки |
100 г | доматено пюре |
2–3 стръка | магданоз |
1 ч. л. | червен пипер |
1 ч. л. | чубрица |
1 ч. л. | джоджен |
100 мл | олио |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Бобът се накисва за 24 часа в тенджера със студена вода. След това водата се изхвърля, налива се нова и бобът се вари до готовност в 1,5 л вода, като тя се сменя поне още 2 пъти.
- 2
Сушените чушки се накисват за 15 минути в хладка вода да омекнат.
- 3
Нарязват се морковът, лукът, целината и се задушават в сгорещеното олио и малко вода. Прибавят се нарязаният на кубчета домат и накълцаният чесън. Поръсва се червеният пипер, разбърква се и се добавят отцеденият боб и скълцаните люти чушки. Сместа се залива с доматеното пюре, размито с 200 мл вода. Овкусява се със сол, черен пипер, чубрицата и джоджена. Задушава се още 15–20 минути на слаб огън.
- 4
С готовия боб се пълнят чушките. На дъното на глинен съд се сипва останалата част от боба и се подреждат чушките. Ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз и се пече около 20 минути в сгорещена до 200°С фурна.