Пълнено свинско филе с дижонска горчица и картофени шницели
Продукти (4 Порция)
2 | глави лук |
сол на вкус | |
500 г | броколи романеско |
600 г | свинско бонфиле |
750 г | восъчни картофи |
100 г | сирене чедър K-Favourites |
1 бр. | яйце |
50 г | пшенично брашно |
2 с.л. | нишесте |
прясно смлян черен пипер | |
1 с.л. | слънчогледово олио |
1 бр. | скилидка чесън |
1 с.л. | масло (меко) |
1 ч.л. | доматена паста |
1 ч.л. | сурова тръстикова захар |
200 мл | сухо червено вино |
няколко стръка розмарин и мащерка | |
60 г | заквасена сметана |
2 с.л. | дижонска горчица K-Favourites |
Приготвяне
- 1
Броколите се измиват, отцеждат и нарязват на розички. Задушават се за около 3 минути във вряща подсолена вода, докато станат крехки, но са все още хрупкави. Изплакват се в студена вода и се отцеждат.
- 2
Картофите и една глава лук се настъргват на едро. Разбъркват се с една чаена лъжичка сол и се оставят да престоят около 10 минути.
- 3
Сиренето чедър се нарязва на пръчици с дебелина от 1 см, които се охлаждат. Свинското филе се измива със студена вода, подсушава се и отстраняват сухожилията и мазнината. С дръжката на дървена лъжица се пробива дупка в средата на филето, която леко се разтяга и се напълва с пръчиците сирене.
- 4
Настърганите картофи се отцеждат и разбъркват заедно с яйцето, брашното и 1 с.л. нишесте. Овкусява се със сол и черен пипер. В голям тиган се загряват 2 с.л. лъжици олио. От сместа се приготвят 12 шницела, които се пържат в тиган за около 3 минути от всяка страна. Може да се използва форма с диаметър от около 5 см, за да станат еднакви. Шницелите се подсушават от излишната мазнина върху кухненска хартия и се поставят в тава, покрита с хартия за печене.
- 5
Свинското филе се натрива с 1 ч.л. сол и се запържва с останалото олио в тигана до зачервяване. Намазва се с дижонска горчица и се поставя до шницелите в тавата за печене.
- 6
Фурната се загрява на 140°C с вентилатор (не се препоръчва печене с горен и долен нагревател).
- 7
Заквасената сметана се разбърква с щипка сол и черен пипер, докато се получи гладка текстура. Разпределя се с лъжица върху всеки шницел. Украсява се с цветчета броколи романеско и се запича със свинското филе в предварително загрята фурна за около 15 минути.
- 8
За соса: една глава лук се нарязва на ситно, обелва се чесънът. Маслото се разтопява в същия тиган, в който се е пържило месото и е пуснало сокове. Добавят се доматеният концентрат, нарязаният лук и чесънът и се задушават за около минута. Добавя се захарта, карамелизира се и се деглазира с червено вино. Налива се пилешкият бульон, добавят се стръкчета подправки. Готви се, докато сосът се редуцира наполовина.
- 9
Останалото нишесте се смесва със супена лъжица вода до получаване на гладка текстура. Стръкчетата подправки се отстраняват от соса. Сосът се кипва и се сгъстява с нишестето и солта.
- 10
След като се извади от фурната, свинското филе се оставя да си почине 5 минути, нарязва се, овкусява се с черен пипер и се поднася с картофените шницели, броколи романеско и соса от червено вино.