Пърленки от просо с хумус
Продукти (2 порции)
За пърленките:
150 г | просо |
300 мл | зеленчуков бульон |
50 г | спанак |
1 /2 глава | лук |
4 с.л. | слънчогледово олио |
1 | яйце |
2 с.л. | кисело мляко |
1 /2 ч.л. | къри на прах |
1 ч.л. | сладък червен пипер |
2 с.л. | пшенично брашно |
сол | |
черен пипер |
За хумуса:
1 скилидка | чесън |
200 г | нахут (от консерва) |
50 мл | маслиново масло |
1 /2 ч.л. | смлян кимион |
сол | |
черен пипер |
Освен това:
1 /4 | нар |
малко | кресон |
Съвет
-
Хумусът може да се приготви в различни други варианти, като се добавят например сушени домати, манго или цвекло.
Приготвяне
- 1
За питките: Просото се изсипва в сито и се изплаква с топла вода. Бульонът се кипва, добавя се просото и се оставя да къкри на слаб огън за около 5 минути. След това се отстранява от котлона и се оставя да набъбне за около 15 минути.
- 2
Междувременно спанакът се измива и отцежда. Лукът се обелва и нарязва на ситно. Половината от олиото се загрява в тиган и в него се задушава нарязаният на кубчета лук. Добавя се спанакът и се задушава за кратко. След като изстине, задушеният спанакът се нарязва на едро.
- 3
Просото, спанакът, яйцето, киселото мляко, кърито, червеният пипер и брашното се объркват в купа и се подправят със сол и черен пипер. Оставя се за 10 минути. Останалото олио се загрява в тиган и с помощта на супена лъжица, от сместа се оформят питки с размер около 5см. Пържат се на среден огън около 6 минути, като се обръщат.
- 4
През това време се обелва чесънът за хумуса. Нахутът се отцежда, изплаква се и се смесва с нарязания на ситно чесън, маслиновото масло и кимиона. Пасира се и се овкусява със сол и черен пипер.
- 5
Семената на нара се издълбават с помощта на лъжица. Питките и хумусът се разпределят в чинии и се поднасят, поръсени със семена от нар и кресон.