Реване
Продукти (12 парчета)
100 г | бадеми |
6 | яйца |
250 г | захар |
50 г | брашно |
250 г | грис |
50 г | краве масло |
щипка сол | |
кората от 1 лимон | |
мазнина и брашно за тавата |
Приготвяне
- 1
Бадемите се заливат с чаша вода, варят се минута, обелват се и се смилат.
- 2
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват заедно със захарта и настърганата лимонова кора, докато се получи пухкава смес. Добавят се пресятото брашно, грисът, бадемите, разтопеното и охладено масло.
- 3
Белтъците със солта се разбиват на сняг. Прибавят се към тестото, разбърква се внимателно и сместа се разпределя в намазнена и набрашнена тава. Реването се пече 45–60 минути на температура от 160–180 градуса.
- 4
Захарта и лимоновият сок за сиропа се сипват в 1 1/2 ч. ч. студена вода и 10 минути след като тя кипне, съдът се дърпа от огъня. Изпеченото тесто се залива с горещия сироп, докато е още горещо. Реването се оставя да се охлади и се поднася.