Ризото с аспержи
Продукти (3 Порция)
200 г | ориз Арборио |
1 връзка | зелени аспержи (500 г) |
1 глава | лук (малка) |
2 скилидки | чесън |
100 мл | бяло вино |
100 г | краве масло |
3 с. л. | зехтин |
600 мл | пилешки бульон |
1 | лимон (кората) |
1 | лайм (кората) |
1 връзка | мента |
100 г | сирене Пармезан |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Аспержите се обелват и се нарязват на парчета с дължина 2 см.
- 2
В съд с дебело дъно се загрява зехтинът и в него се запържват лукът и чесънът, на средна температура (не трябва да покафеняват). Добавя се оризът, разбърква се и веднага се налива виното. Когато алкохолът се изпари, се сипва малко по малко от бульона, при постоянно бъркане. Оризът се готви до полуготовност.
- 3
Изсипва се в друг съд и се оставя да се охлади покрит с фолио за свежо съхранение, за да не хваща кора.
- 4
В друг съд се разтопява 50 г от маслото и в него се запържват аспержите.
- 5
Прибавя се оризът и се налива малко по малко останалия бульон, докато оризът стане готов. (Ал денте: 5-7 минути.)
- 6
Сваля се от огъня и се настъргва кората от лайм и лимон, поръсва се пармезана и наситнената мента. Прибавя се останалото масло, нарязано на кубчета и се разбърква. Овкусява се със сол и черен пипер.