Салата от брюкселско зеле
Продукти (2 порции)
За салатата:
250 г | брюкселско зеле |
2 с.л. | слънчогледово олио |
сол | |
черен пипер | |
100 г | червено зеле |
1 ч.л. | захар |
1 /4 връзка | пресен лук |
4 | смокини |
1 /2 глава | червен лук |
25 г | настърган пармезан |
За дресинга:
1 /2 | лайм |
60 мл | маслиново масло |
1 ч.л. | горчица |
40 мл | бял балсамов оцет |
сол | |
черен пипер | |
1 | щипка захар |
Съвет
-
Прясното брюкселско зеле е необходимо да се нареже предварително и да се бланшира в кипяща вода или да се накъсат и изпекат отделните листа.
Приготвяне
- 1
Брюкселското зеле се размразява, в зависимост от големината му, или на половинки, или на четвъртинки. Олиото се загрява и брюкселското зеле се запържва на среден огън за около 5 минути. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя настрана. Червеното зеле се измива и отцежда. Нарязва се на едро, отстранява се кочанът и след това се нарязва на много фини ленти. Омесва се със сол и захар. Оставя се за около 10 минути.
- 2
Междувременно смокините и лукът се измиват и подсушават. Пресният лук се нарязва на ситни ивички, а смокините на четвъртинки. Червеният лук се обелва и нарязва на фини ивици.
- 3
За дресинга: Лаймът се измива, подсушава и разрязва на половина. Изстисква се сокът. Към сока от лайм, зехтина, горчицата и оцета се добавят сол, черен пипер и захар на вкус.
- 4
Салатата се разпределя в чинии, овкусява се с дресинга и се поръсва с пармезан.